دگرگونيهاي بي وقفه در عرصه هاي گوناگون اجتماعي به ويژه ارتباطات، پويه هاي اقتصادي و رويكردهاي نوين سياسي اجتماعي در جهان، پديداري انديشه هاي نوين علمي، خلق فناوري هاي پيشرفته در زمينه هاي مختلف بالاخص فن آوري هاي نوين شهري كه زاييده و محصول تغيير شكلي و محتوايي فرآيندها و ساختارهاي اجتماعي است، از ويژگي هاي جهان نو امروزه در لحظه لحظه هاي جامعه بزرگ جهاني جاري است.
فناوري هاي نوين بعنوان فناوري هاي كليدي و محور توسعه پايدار، از مهمترين دست آوردهاي انسان در عصر حاضر و راهگشاي بسياري از مشكلات بشري در هزاره سوم مي باشند. امروزه موقعيت كشورها نسبت به يكديگر در گرو امكانات بالقوه توانايي آنها در حيطه علوم و فناوري هاي نوين است. با توجه به جايگاه و اهميت فناوري هاي نوين در آينده كشور، تلاش در جهت تحقق بخشيدن به منويات مقام معظم رهبري و حمايت از توانمندي هاي داخلي و اقتصاد مقاومتي از ضرورت هاي اساسي به شمار مي رود. اقتصاد مقاومتي، اقتصاد دانشبنيان است يعني از پيشرفتهاي علمي استفاده ميكند، به پيشرفتهاي علمي تكيه ميكند و اقتصاد را بر محور علم قرار ميدهد. اقتصاد مقاومتي به معناي اقتصادي است كه در شرايط فشار، تحريم، دشمني ها و خصومت هاي شديد مي تواند تعيين كننده رشد و شكوفايي كشور باشد و يكي از بخشهاي مهمي كه ميتواند اقتصاد مقاومتي را پايدار كند، شركتهاي دانشبنيان است؛ شركت هاي دانش بنيان از بهترين مظاهر و يكي از مؤثرترين مؤلفههاي اقتصاد مقاومتي است. در واقع علم براي كشور، يك سرمايه بي پايان و تمامنشدني است. اگر چرخه توليد علم در يك كشور به راه افتاد، استعدادها به جريان افتاد، ظرفيت ها بروز و ظهور كرد، آن وقت به يك منبعِ تمامنشدني تبديل خواهد شد. همانطور كه مقام معظم رهبري فرمودند: "اگر چنانچه علم در بخشهاي مختلف جدي گرفته شد، آن وقت اين شركتهاي دانشبنيان كه بر مبناي علم كار ميكنند، توليد ميكنند، ثروتآفريني ميكنند، و خواهند توانست به تدريج اقتصاد كشور را به شكوفائي واقعي برسانند".
از سوي ديگر بهره گيري مناسب از ظرفيت فضاي مجازي در نظر رهبر معظم انقلاب و مديران ارشد كشور مورد توجه قرار گرفته است و اگر امروز نتوانيم همسو با تكنولوژي اين حوزه حركت كنيم و از آن بهره بگيريم بي سواد خواهيم بود، بنابراين اهميت فضاي مجازي بسيار زياد است. فضاي مجازي در زندگي شهري نيز نقش كليدي ايفا مي كند و با بررسي حوزه هاي مختلف اجتماعي، سياسي، فرهنگي، قانوني، محلي و محيط زيست نيز مشخص مي شود فضاي مجازي در تمام اين حوزهها نقش مستقيم دارد. بهره گيري از فضاي مجازي در اداره امور شهر مي تواند هزينه هاي ارتباطات در زندگي اجتماعي و تصميم گيري را كاهش دهد و در راستاي شهر الكترونيك نيز عمل كند. به عبارت ديگر مديريت شهري با بهره گيري از فضاي مجازي و ابزارهاي نوين مي تواند در راستاي شهر خلاق از نظرات خلاقانه شهروندان كمك بگيرد، و خدمات مناسب در فضاي مجازي ارائه دهد و يك ارتباط مطلوب بين شهروندان و شهرداري برقرار كند و از آن به عنوان يك ابزار مناسب همانند كشورهاي توسعه يافته، بهره جسته و سطح كيفي زندگي شهروندان را توسعه دهد.
در اين گذار تاريخي، ملل جهان با موانع و تضادهايي رودررو مي شوند زيرا از يك سو تحت تأثير شتاب در روند تحولات، ناگزير به همسويي و همگرايي با ديگر ملل دنيا در امر دستيابي به آرزوهاي مشتركي كه متضمن منافع و مصالح عموم جهانيان است، مي شوند و از سوي ديگر نمي توانند جاذبه ها، ارزش ها و اصالت هاي فرهنگي و قومي را ناچيز تلقي كنند و اصل صيانت از حريم ميراث هاي معنوي و مادي را كه در زمره ي ثروت هاي نهفته و ذخاير گرانبهاي ملي است، ناچيز بشمارند.
بنابراين، مانايي و دوام ملت ها و نيز حفظ ساختارهاي فرهنگ قومي در فرآيند تكامل و پويش تاريخي جهان كه بيش از پيش با دانش بنياني و ژرف بيني در حال تحول است، مستلزم بالا رفتن توان رقابت در عرصه هاي بين المللي، بهرهوري روزافزون از توانمندي هاي علمي و عملي، استفاده خلاقانه از ظرفيت هاي نهفته ملي، افزايش قدرت مقابله با چالش هاي نو و در غايت امر انعطاف پذيري و نرمش بر گرفته از عقلانيت و هوشمندي در رويارويي با چالش هاست.
مديريت واحد شهري، يكي از مختصات و اركان اصلي توسعه پايدار و متوازن است و نبود چنين مديريتي در شهرهاي بزرگ منجر به هدررفت سرمايه هاي ملي، فقدان انتظام و انسجام در امور، نقض خواسته يا ناخواسته اصول شهرنشيني مطابق با موازين پيشرفتهِ روز و ناكارآمدي ساختارهاي و سامانه هاي شهري مي شود.
اما بديهي است كه در فرآيند توسعه كمي و كيفي شهرها، افزون بر لزوم ايجاد مديريت واحد شهري، مؤلفه هاي مهم ديگري دخالت تام و نقش تعيين كننده اي دارند كه شهرداري اصفهان در رويكردهاي توسعه شهري توجه خاصي به آن داشته است.
دانش بنيان كردن ساختارها و زيرساخت هاي شهري، فراهم آوردن سازوكارهاي مناسب و نوآورانه براي ايجاد شهري خلاق و پويا، بهره گيري از فن آوري هاي نوين و پيشرفته روز و استقبال از دستاوردهاي علمي در استفاده بهينه از انرژي هاي پاك، ايجاد آشتي و وفاق بين دو عنصر خلاقيت در توسعه زيرساخت ها و حفظ اصالت و هويت تاريخي شهرها، برگزاري همايش ها و جشنواره هاي بين المللي به منظور توسعه ي دادوستدهاي علمي، فرهنگي و اقتصادي، همچنين توسعه روابط و مناسبات با شهرهاي خواهرخوانده با هدف گسترش و استوارسازي ديپلماسي سياسي- فرهنگي، بسط همكاري هاي مشترك با شهرهاي بزرگ و معروف جهان، تلاش و برنامه ريزي جامع و پايدار در زمينه فن آوري اطلاعات و ارتباطات براي تحقق دولت الكترونيك و ايجاد شهر هوشمند از مهمترين اقدامات و طرح هاي كلان شهرداري اصفهان در راستاي استفاده از فن آوري هاي نوين شهري و توسعه پايدار بوده است.
اميد است شهرهاي عضو اين جشنواره مهم بين المللي، به پشتوانه همگرايي، همپويي و گسترش همكاريهاي مشترك، بتوانند تنش ها، تهديدها و آسيب هايي كه امروزه كلانشهرها را در زمينه هاي زيست محيطي و شهرنشيني به مخاطره افكنده است، كاهش بخشند و آينده اي سرشار از سلامتي، بهروزي و تابناك را براي ساكنان اين گوي خاكي ترسيم و مهيا سازند.